Moesgaard Museum
MOMU — Moesgaard Museum er intet mindre end et usædvanligt godt museum.
Arkitekternes perle
På toppen af Skåde bakker, beliggende i Højbjerg syd for Aarhus, ligger denne arkitektoniske perle dedikeret til arkæologi og etnografi.
Alt er super moderne, hvilket både giver bekvemmeligheder og en større museumsoplevelse.
MOMU er med sine forskudte niveauer inspireret af arkæologiske udgravninger, der trinvist blotlægger lagene af historie. Bygningen er simpelthen unik og genial tænkt. Jeg er stor fan af det nye Moesgaard Museum, der åbnede i ny bygning i oktober 2014.
Er du ikke så meget til et museumsbesøg, kan jeg fint anbefale, at lave en udflugt alene med det formål, at se bygningen.
Fra tagfladen, hvor man også som kørestolsbruger kan komme op, åbner der sig en vidunderlig udsigt over Aarhusbugten og landskabet syd for Aarhus. På taget bliver der i øvrigt afholdt særlige arrangementer.
En frygtelig skam er det, at arkitekterne Henning Larsen Architects, der står bag Moesgaard Museum, ikke har kunnet få æstetik og tilgængelighed til, at gå op i en højere enhed.
Det er måske detaljer for det utrænede øje, men at placere døråbneren til kørestolsbrugere, så godt gemt at vejen, at man risikerer ikke at kunne komme ind på museet, er for mig en stor gåde.
Men, har man fundet vejen ind, bliver man budt velkommen til den pragtfulde 750 m2 store foyer, der rummer noget der ligner uendelige vidder, med højt til loftet og udsigt over vandet.
Man bliver suget ind i udstillingerne
Lokalerne til særudstilling i stueetagen er yderst velegnet til de skiftende udstillinger. Vægge kan flyttes, og teknologien og dygtige folk, gør det til en kæmpe fornøjelse. Eventyret opstår med magiske kulisser, som er du budt til en forestilling, hvor du muligvis bliver en del af interiøret. Dén følelse fik jeg i hvert fald, ved MOMU’s sidste Gladiator udstilling, hvor jeg pludselig så mig selv som en del af publikum, med tilråb til gladiatorkampene.
Ovenpå finder du den etnografiske udstilling, og forneden de arkæologiske udstillinger om Danmarks oldtid, samt et mindre lokale til særudstilling.
Restauranten serverer dejlig mad, og der er en skøn udsigt over store græsenge, og Aarhusbugten.
En tiltrængt pause
Vi er alle forskellige, og nogle har brug for en pause før end andre.
Halvvejs igennem de store særudstillings lokaler, når man har brugt en masse energi — er opslugt, og måske føler sig lidt tung i hovedet, eller fødderne — den nye viden, kan føles som en tung bagage, og så serverer MOMU den vildeste lækkerbisken — et PAUSERUM . . Hold op, hvor er det bare godt tænkt, og utrolig vigtigt for rigtig mange mennesker, lige at kunne trække sig tilbage til stilhed, en blød lænestol, og få et hvil, inden man klarer sidste runde af de mange indtryk og informationer.
Tilgængelighed og støjgener
Hvis vi ser bort fra arkitekternes kiksede forsøg med, hvordan-er-det-lige-jeg-kan-nå-døråbneren, som MOMU efter sigende har planer om, at ændre, efter endt klausul fra Henning Larsen Architects, så er Moesgaard Museum et skønt museum, hvor tilgængeligheden for kørestolsbrugere er helt i top. Der er elevatorer til de forskellige etager, små ramper ved niveauforskellene, og toiletterne er tilpas store.
Lydmæssigt, er MOMU som de fleste andre offentlige steder.
Hvor meget larm der er på museet, afhænger af, hvilken dag du kommer, om det er ved at være slutningen på en større udstilling, (for dér er der oftest MANGE mennesker, og dermed mere larm).
Ser du særudstillingen, er pauserummet utrolig dejligt, hvor det er en lettelse at holde pause, hvis man er sensitiv overfor larm.
Derudover er der de fantastiske områder udenfor, hvor det også kan anbefales at holde pause.
(Er du i tvivl om, hvad der gemmer sig bag stjernerne, kan du læse mere om det her)
💛 ★★★
🎧 ★★☆ som beskrevet ovenfor, er det meget individuelt, hvor højt lydniveauet er.
♿️ ★★★
📎 MOMU
📌 Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg
Har du lyst til, at dele dette indlæg på Pinterest, kan du bruge dette billede. .